Eifel december 2021

Tussen kerst en nieuwjaar trekken we nogmaals naar de Eifel. Onze eerste halte is de parking aan de Teufelsschlucht tussen Irrel en Bollendorf, net over de grens met Luxemburg.

’s Morgens is het wat mistig, maar het blijft droog. We wandelen door het bos, via het Dino-park en het natuurparkcentrum naar de Teufelsschlucht. De duivelskloof is zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door aardkorstverschuivingen.

Je daalt de smalle kloof af via een trap. De wanden van de kloof zijn zo’n 28m hoog. Ergens middenin zit tussen de smalle wanden boven onze hoofden een grote rotsblok klem.  De ene rots is al groener dan de andere. Het is een prachtig gebied met imposante rotsen en kloven. De lichte mist geeft alles een wat mysterieus sfeertje.

’s Namiddags rijden we richting de Moezel waar we een camperplaats zoeken om elektriciteit en vers water te tanken. Dat valt tegen, elke camperplaats die we aandoen blijkt gesloten. Uiteindelijk belanden we in Ürzig op een parkeerplaats zonder voorzieningen, het is ondertussen al donker. ’s Morgens blijkt dat we op een plaats staan tussen de wijngaarden, met een prachtig uitzicht over de moezelvallei en de Hochmoselbrücke.

We rijden naar Mehren waar we inchecken op het Wohnmobilpark Vulkaneifel, het inchecken gaat via nummerplaatherkenning. Aan het automaat kan je een betaalkaart kopen waarmee je alle diensten kan betalen. We ledigen grijs en zwart water, tanken vers water en hangen de camper aan de stroom. Er zijn ook warme douches waar we gebruik van maken. We wandelen in de (lichte) regen naar het nabijgelegen Schalkenmehrer Maar.

We blijven niet overnachten, maar rijden verder naar Müden, naar de wandelparkeerplaats in de buurt van Burg Eltz. De betaalautomaat is stuk, dus we slapen gratis (anders €4,00 per 24 uur voor een camper, €2,00 voor een gewone wagen).

’s Anderendaags wandelen we naar de burcht. Vanaf de parking is het een stevige afdaling tot aan de Eltzbach, het riviertje dat rond de burcht slingert.

De burcht ligt op een steile rots midden de prachtige bossen. Er is ruim 500 jaar aan gebouwd, daardoor is er zowel een middeleeuwse als een renaissance-stijl te zien. De burcht is verschillende keren aangevallen geweest, maar werd door strategische ligging nooit ingenomen. Burg Eltz is reeds meer dan 850 jaar in het bezit van de familie Eltz. Bezoeken kan, maar enkel tussen april en eind oktober.

Van aan de burcht wandelen we via een andere route door de bossen terug naar de parking.