Zwarte Woud 2022

Voor het tweede jaar op rij trekken we tijdens de zomervakantie naar het Zwarte Woud, deze keer beperken we ons tot het Hochschwarzwald.

De watervallen van Triberg en Todtnau

De eerste nacht in het Zwarte Woud brengen we door op de parking Geutsche in Triberg-im-Schwarzwald. Ideaal om ’s morgens vroeg de watervallen te bezoeken. De watervallen zijn een toeristische hotspot, dus vroeg zijn is de boodschap. Na een mooie wandeling door het bos, kom ik bij een loket, normaal betaal je €8.00, maar het loket is onbemand, dus kan ik gewoon doorlopen.

De Gutach stort zich in een 7-tal stappen naar beneden, de watervallen hebben een totale hoogte van 163m en zijn daarmee de hoogste van Duitsland.

We rijden verder naar Todtnau en vinden een plaats voor de camper in Todtnauberg, op de parking van de skipiste. Vanaf de parking is het slechts een 10-tal minuten wandelen langs de Stübenwasenbach naar het hoogte deel van de Todtnau-waterval. Ook deze waterval bestaat uit verschillende stukken, er loop een wandelpad van boven naar beneden (of omgekeerd). De watervallen overbruggen een hoogte van 97m en behoren tot de mooiste van Duitsland.

’s Anderendaags gaan we wandelen boven Todtnauberg. Het is behoorlijk warm en een frisse duik in het ‘freibad’ achteraf zorgt voor wat afkoeling.

Zell Im Wiesental

We rijden nog wat verder naar het zuiden en vinden – met dank aan de camperapp Park4night – een schitterend plekje in Atzenbach, een gehucht van Zell Im Wiesental. We hebben een prachtig uitzicht op het Wiesental. Vanaf de parking vertrekken verschillende wandelingen, we doen een rondje door de bossen en velden naar Oberblauen en terug via Blauen. ’s Avonds genieten we nog van een mooie zonsondergang.

Böllen en Nonnenmattweiher

In Zell-im-Wiesental kunnen we water tanken, vuil water lozen en WC reinigen. We hangen de camper ook aan de stroom om laptops e.d. op te laden. Daarna boodschappen in Schopfheim. In de vooravond landen we in Böllen, op de ‘wanderparkplatz’, met zicht op de Belchen, Neuenweg en veel koeien. Na een mooie avondwandeling en dito zonsondergang is de nacht heerlijk rustig.

’s Anderendaags rijden we wat verder naar Nonnenmattweiher, een meer op 915 m hoogte, gelegen in een door gletsjers gevormd keteldal. In de 18e eeuw werd het keteldal kunstmatig afgedamd waardoor het meer ontstond. Het ene deel van het meer is gedeeltelijk bedekt door een drijvend veeneiland. In het andere deel, begrensd door drijvende boomstammen, kan je zwemmen. De wandeling via het meer naar Weiherkopffelsen en terug is zeer de moeite.

Herrischried en terug naar Zell im Wiesental

Na wat omzwervingen langs parkeerplaatsen waar geen plaats is of die niet leuk zijn, landen we in Herrieschried op de parking onder de Ödlandskapelle. Een wat bizar stukje woud met veel dode bomen.

De volgende dag is het weer snikheet. Na een plons in het zwembad van Schopfheim rijden we terug naar de mooie parkeerplaats boven Zell im Wiesental. Die ligt in de schaduw en is wat hoger gelegen waardoor het iets frisser is.

Belchen

Belchen wordt beschouwd als de mooiste berg van het Zwarte Woud. Hij is met een hoogte van 1414m – na de Feldberg – de tweede hoogste van de regio. Reeds in 1949 werd het, vanwege de zeldzame fauna en flora, een natuurgebied. Sedert 2001 is de auto verbannen en kan de top enkel bereikt worden per fiets, te voet of met de1,1km lange kabelbaan. Wegens de verzengende hitte opteren we voor de kabelbaan. De kabelbaan brengt ons tot aan het Gasthof, op een hoogte van 1356m, de resterende 58m tot de top bereken we via een wandelpad. Bij helder weer heb je uitzicht op de Alpen van de Zügspitze tot de Mont Blanc.

Freudenstadt

Op de terugweg stoppen we in Freudenstadt voor een verkoelende duik in het zwembad. Het zwembadcomplex bestaat uit een buitenzwembad, binnenzwembaden met duikplanken, fonteinen, glijbanen en een sauna. De moeite waard om eens te bezoeken.

De markt van Feudenstadt is naar verluid de grootste van Duitsland, er passen maar liefst zes voetbalvelden op. We overnachten aan de rand van een mooi bos even buiten Freudenstadt.